
Begge parter skal godkendes af myndighederne.
Uanset hvordan man påtænker at forme sit liv og hvorledes man ønsker at leve sit ægteskab, er forberedelsen helt den samme for alle. Staten vil først godkende!
Fra ansøgning over godkendelse til attest; sådan lyder den juridiske køreplan for giftelystne.
Imellem disse trin (og ofte allerede inden!) ligger de mange forberedelser til den store dag, hvor første del slutter med 2 gange ja overfor præst eller myndighed.
Den bryllupsfest der herefter følger for de fleste har nok krævet betydelig mere forberedelse, men uden papir – ingen fest!
Papirgangen.
1. Beslutning om at blive gift og fastsættelse af dato.
2. Udfyld ægteskabserklæring her, eller afhent ved Borgerservice.
Små kommuner er som regel de hurtigste, men der skal også tages hensyn til sæsonudsving – og bryllup er næsten en sæsonvare, med sommer som højsæson.
Behandlingstiden af denne ægteskabserklærng er forskellig fra kommune til kommune, men der må tages højde for en ekspeditionstid på 1-3 uger, hvorefter der bliver lavet en Prøvelsesattest.
Skal man giftes i samme kommune som har behandlet ægteskabserklæringen, bliver Prøvelsesattesten ikke udleveret til det kommende brudepar.
4. Navneændring.
Som udgangspunkt beholder hver sit navn. Her kan foretages navneændring. Ønskes navneændring i forbindelse med vielsen foretages det senest 15 dage før vielsesdagen. I øvrigt vil navneskift være uden gebyr i 3 måneder efter vielsen.
5. Vielsesattest.
Efter det store ja får parret overrakt beviset på deres nye civilstatus, i form af en vielsesattest.