Hvornår bliver vi gift?

Lørdag er den store bryllupsdag i Danmark.
Der er mange gode grunde til at vælge lørdagen til bryllup; det er fridag for de fleste og gæsterne kan komme afslappet uden arbejdsstress. Og så følger der desuden en fridag efter, en søndag hvor alle langsomt kan komme til sig selv, hvis festen trak lidt ud, hvad de jo ofte gør.

Fast åbningstid på rådhuset hver lørdag.
Alle kommuner har åbent for borgerligt bryllup lørdag mellem 9-12 – det er udtrykt klart i lovgivningen – selv om en kommune for nyligt i en sparerunde forsøgte sig med at foreslå kun at have åbent en enkelt lørdag om måneden til vielser. Den gik ikke!
Derudover tilbyder de fleste kommuner vielse flere gange om ugen, eftersom de også er pålagt ’så vidt muligt’ at efterkomme brudepars ønsker om vielsestidspunkt. Der kan også være tale om forskellige dage på forskellige kommunale vielsesadresser, idet mange efter den sidste kommunesammenlægning, stadig benytter de gamle, ofte traditionsrige, vielsessteder.
Fredag er også en stor bryllupsdag i mange kommuner.

Åbent i kirken efter aftale med præsten.
De fleste kirkebryllupper finder også sted på lørdage. Det kan være om formiddagen som hos kommunen, eller senere på eftermiddagen, som kirken giver mulighed for.
Hvornår kirkebryllup finder sted, aftales altid individuelt eftersom der her godt kan være fuld reserveret på populære dage, som begyndelsen til vort århundrede gav mulighed for: 01/01/01 til 12/12/12.
5/10/15 er for sent at reservere nu, ligeledes 6/12/18 – måske kan 5/10/20 bruges?
Med et langt vielsesritual og individuel respekt overfor brudepar og gæster kan der ikke forceres og der går let 30-50 minutter med en kirkevielse.
Det er også nogle steder muligt at blive gift en søndag i fortsættelse af gudstjeneste (og dåb). Og så er præsten i øvrigt til at tale med hvis der ønskes et lille ‘midt-i-ugen’ bryllup uden det store opløb.

Sommer- og efterårsbryllup er toppen.
Det er altid mere gemytligt når det er varmt i vejret, det er der overhovedet ingen tvivl om (at de fleste mener). Det fremgår også ganske klart af statistikken, hvor der så til gengæld dømmes koldt kobberbryllup (12½ år bryllupsdag) til de fleste – men det er jo kun en enkelt gang.

Har du en kommentar?


Navn:
 E-mail: