Livets fester


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Øverst på plakaten 3-4 gange

Ved fødslen åbnes for muligheden af en lang række personlige festligholdelser.
De har til hensigt at få det nye individ ind i familiens fold.

Den første store fest er barnedåb som 55% af de nye borgere deltog i, og de blev samtidig både navngivet og medlem af folkekirken.


GÅ I DYBDEN MED BARNEDÅB:
Hvad skal barnet hedde? Fødsel Barnedåben og dens forløb Navngivning Barnedåbsfest


Konfirmation er anden halvdel af dåben. Nu kan konfirmanden selv vedkende sig den kristendom der på forældrenes foranledning kom ind i livet. 66% bliver konfirmeret i kirken, mens der er en stigende interesse for borgerlig/humanistisk konfirmation.


LÆS ALT OM KONFIRMATION:
Invitation Menu, sang og tale Bordplan og borddækning Dagens start Kirken Konfirmationsfestens forløb Budget Spisested Med egne ord Spisested Konfirmationstøj


De næste hovedroller er på skole og uddannelsesvejen, hvor de store afsluttende skridt bliver festligt markeret sammen med hele grupper i skole og studentersammenhæng. Senere i uddannelsesforløb som svendegilde eller kandidatgilde, er der også festivitas ved gruppe- eller / og individuelle fester, hvor man både kan deltage som gæst eller arrangør.

Den største at livets fester er naturligvis bryllup, og det adskiller sig på mange måder fra de andre store øjeblikke hvor man besidder centrumværdigheden.
Denne eneste gang, bestemmer festens hovedperson(-er) helt selv hvornår festen skal afholdes. Bestemmer hvor den skal afholdes, og bestemmer om det traditionelle skal have hovedvægten eller om brylluppet skal være nyskabende og anderledes. Det enden nok med at tage traditionerne med, og ønsket om en snert af noget nyt – noget gæsterne vil huske!
I Danmark bliver de fleste borgerligt gift. Hhv. 343 borgerlige og 83 kirkelige ægteskaber blev indgået det seneste år.
Som den eneste af livets fester, kan den blive gentaget – og bliver det hver anden gang.

Herefter følger festerne igen – for hvert barn.
For en selv er der nu kun den sidste fest hvor kirken kan komme til at spille en rolle, og det gør den for næsten 81 % af danskerne, som bliver begravet i Folkekirken under medvirken af en præst (ikke nødvendigvis en af Folkekirkens præster).

Nu er det jo ikke sådan at der ikke er fester efter brylluppet. Der er bryllupsdag hvert år, og der er de store runde, kobberbryllup, sølvbryllup og guldbryllup som ofte bliver fejret. Nogle benytter også de runde bryllupsdage til at få en kirkelig velsignelse, ikke mindst hvis selve brylluppet var borgerligt. Der blev velsignet mere end 680 par sidste år.

Fødselsdag hører til årets fester, men der er alligevel nogle stykker der bliver fejret med stor festivitas og tilsvarende tegnebog. 50, 60 og 70 år er nok de mest fornøjelige.

[Alle anvendte tal er fra Danmarks Statistik 2020.]