Vil du gifte dig med mig?

Vil du gifte dig med mig?
AdinaVoicu / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Med ring på bliver det ligesom lidt alvor

En forlovelse er en bekendtgørelse til vennerne af de to og omgivelserne i al almindelighed, at forholdet har udviklet sig. At de to har et ønske om at tilbringe livet sammen
De ønsker således at blive betragtet som par.

Familiemæssigt betyder det at begge bliver inviteret til familiernes festligheder.
Forlovelsesringe er betydelig mere individuelle i dag end de tidligere glatte ringe med indgraveret navn og dato. Ofte er pigens ring med en sten af en eller anden ædel eller halvædel substans. Fordi den er flot eller fordi det er pigens yndlingssten.

Delte meninger om hvilken hånd

Om det er højre eller venstre hånd til forlovelsesringen er der delte meninger om. Et flertal vælger højre hånd til forlovelsesring (og venstre hånd til vielsesring).
I virkeligheden er der ingen juridisk indblanding overhovedet omkring en forlovelse. Det vil sige ingen juridiske konsekvenser ved en eventuel ophævelse af forlovelsen.
Et frieri
Trolovelse bliver ofte beskrevet som en benævnelse for forlovelse i gamle tider, men her var der mange konsekvenser ved en hævet trolovelse.
Grunden til dette var ikke at der blev taget mere alvorligt på brud dengang, men at trolovelse ikke kan sammenlignes med en forlovelse. Trolovelse har altid haft en noget mere vidtgående betydning. Det var endog på tidspunkter den eneste nødvendige bryllupshandling. Senere bevarede trolovelsen stadig at blive betragtet som begyndelsen på ægteskabet af folket. Præsterne derimod, gjorde alt for at trolovelsen efterfølgende skulle verificeres eller bevidnes af kirken.
Således opnåede præsterne at få presset et nyt regelsæt igennem i år 1582, hvorefter trolovelse lovbefalet skulle bekræftes med en kirkelig velsignelse.

Typisk er det manden der frier

Det er stadig manden der frier i langt det overvejende antal frierier.
Men omstændighederne må ellers siges at være blevet opdateret en del de sidste par tiår. Nogle mener åbenbart at frieriet ikke er nok i sig selv. Så kan man fri midt i en anden oplevelse. Det kan være midt i en familie eller vennefest. Eller i et offentligt regi, måske direkte tv udsendelse, hvor Superbowl ses som den suveræne (og naturligvis uopnåelige) arena for en amerikaner. Det vil absolut give de fleste tilskuere til en sag der egentlig kun handler om to personers forhold.
Det kan være sjovt at være passiv tilskuer, men den der modtager et offentligt frieri er under et ekstremt pres og siger derfor ja i øjeblikket. Måske var det hensigten, at han var klar over muligheden af at lægge pres på, men risikoen er altid til stede at hun siger nej, til at gå med ring på, og så ligger både venskab som fremtid måske i ruiner.
Et par ringe
En forlovelse kan også være et ungdomsfænomen, der mere sigter på øjeblikket (ikke at date andre), end tanken om ægteskab, som ret beset er den naturlige følge på frieriet.

Er frieri har som regel et ‘guldafsnit’.

Det kan være en gave der bliver overrakt hans ønskede brud mens han ligge på knæ og spørger om hun vil gifte sig med ham.
Det kan være en forlovelsesring med eller uden sten (hvor der er blevet reserveret en herremodel ved guldsmeden til senere afhentning….), eller det kan være en pyntering eller hvad som helst andet – (oftest) fra en guld- eller sølvsmed.På skuddagen har kvinderne ret til at fri – eller muligvis at satse! For siger manden nej skal han ifølge traditionen ryste op med 12 par handsker. Det må siges at være et godt lager på garderobehylden, men det giver ikke meget varme i de kolde vinternætter.