Vil du gifte dig med mig?

Med eller uden ring – nu er det lidt alvor.
En forlovelse er en bekendtgørelse til vennerne af de to og omgivelserne i al almindelighed, at forholdet har udviklet sig. At de to har et ønske om at tilbringe livet sammen, og ønsker således at blive betragtet som par, med de følger det har for det sociale liv.
Familiemæssigt betyder det at begge bliver inviteret til fødselsdage, konfirmationer, bryllupsdage og hvad der eller medfører samling i familiekredsen.
Om parret ud over at annoncere sin forlovelse også vil bære en forlovelsesring er der ingen grundlæggende regler for i dag, men det er nok nødvendigt i de fleste tilfælde for at blive taget alvorligt af omgivelserne.
Forlovelsesringe er betydelig mere individuelle i dag end de tidligere glatte ringe med indgraveret navn og dato, og ofte er pigens ring med en sten af en eller anden ædel eller halvædel substans, fordi den er flot eller fordi det er pigens yndlingssten.
Højre eller venstre hånd til forlovelsesringen er der delte meninger om men et flertal vælger højre hånd til forlovelsesring (og venstre hånd til vielsesring).
I virkeligheden er der normalt ingen juridisk indblanding overhovedet omkring en forlovelse. Det vil sige ingen juridiske konsekvenser ved en eventuel ophævelse af forlovelsen.
Trolovelse bliver ofte beskrevet som en benævnelse for forlovelse i gamle tider, men her var der mange konsekvenser ved en hævet trolovelse.
Grunden til dette var dog ikke så meget at der blev taget mere alvorligt på brud dengang, men snarere at trolovelse i virkeligheden ikke kan sammenlignes med en forlovelse. Trolovelse har altid haft en noget mere vidtgående betydning. Det var endog på tidspunkter den eneste nødvendige bryllupshandling. Senere bevarede trolovelsen stadig at blive betragtet som begyndelsen på ægteskabet af folket. Præsterne derimod, gjorde alt for at trolovelsen efterfølgende skulle verificeres eller bevidnes af præsten.
Således opnåede præsterne at få presset et nyt regelsæt igennem i år 1582, hvorefter trolovelse lovbefalet skulle bekræftes med en kirkelig velsignelse.
Det er stadig manden der frier i langt det overvejende antal frierier.
Men omstændighederne må ellers siges at være blevet opdateret en del de sidste par tiår. Nogle mener åbenbart at frieriet ikke er nok i sig selv til at blive dagens store oplevelse, og kombinere det med yderligere garniture, i form af at fri midt i en anden oplevelse. Det kan være en familie eller vennefest; eller i andet offentligt regi, måske direkte tv udsendelse, hvor Superbowl ses som den suveræne (og naturligvis uopnåelige) arena for en amerikaner. Det vil absolut give de fleste tilskuere … til en sag der udelukkende handler om to personer!
Det kan være sjovt at være passiv tilskuer, men den der modtager et offentligt frieri er under et ekstremt pres og siger derfor ja i øjeblikket. Måske var det hensigten, at han var klar over muligheden af at lægge pres på, men risikoen er altid til stede at hun siger nej, og så ligger både venskab som fremtid sammen i ruiner.
Der er mange historiske måder at fri på, men med det stigende ønske at selv bestemme, kombineret med ændret seksualmoral og ændrede juridiske regler for frieri (som jo ret beset er en lovning om ægteskab), kan vi ikke sammenligne med ‘de gode gamle dage’ mere.
At frieriet i dette Bryllupsleksikon er placeret efter emnet ‘Forlovelse’ skyldes netop at forlovelse også kan være et ungdomsfænomen, der mere sigter på øjeblikket (ikke at date andre), end tanken om ægteskab, som ret beset er den naturlige følge på frieriet (der selvfølgelig samtidig er en forlovelse).

Er frieri har som regel et ‘guldafsnit’.
Det kan være en gave der bliver overrakt hans ønskede brud mens han ligge på knæ og spørger om hun vil gifte sig med ham.
Det kan være en forlovelsesring med eller uden sten (hvor der er blevet reserveret en herremodel ved guldsmeden til senere afhentning….), eller det kan være en pyntering eller hvad som helst andet – (oftest) fra en guld- eller sølvsmed.På skuddagen har kvinderne ret til at fri – eller muligvis at satse! For siger manden nej skal han ifølge traditionen ryste op med 12 par handsker. Det må siges at være et godt lager på garderobehylden, men det giver ikke meget varme i de kolde vinternætter.