Polterabend

De store venne- og venindefester.
Polterabend har siden skikken kom på banen i 1800 tallet, været et lystigt gilde for gommen og hans venner. At der blev drukket er ikke særlig specielt, for der er altid blevet drukket når der er gilde. Det der adskiller dette drikkegilde fra andre var ‘det muntre køkken’ – der blev larmet en del (tysk: poltern=larme) for at skræmme underverdenen bort. Det gjorde man blandt andet ved at knuse lerpotter og tallerkener på parrets kommende hjem.
Skikken at fejre/sikre overgangen til samlivet går dog endnu længere tilbage. Siden 1500-tallet har der været afholdt svend- og møkvæld i norden (uddrikningslag – udtagsgilde).

Polterabend har siden udviklet sig fra udelukkende at bestå af druk og ligne en udsvævende avanceret gymnasiefest (hvor der tidligere skulle tages mere eller mindre hensyn til åndeverdenen), til et begreb indenfor rækken af festligheder. Og det er i dag blevet en hel industri i sig selv. Den geniale udvikling for denne festindustri er, at det er lykkedes dem at flytte festen frem til et ikke specificeret tidspunkt før brylluppet – samtidig med at pigerne i ligestillingens navn også er kommet på banen med en festlig aften i byen med veninderne.
Udviklingen må siges at være gået mere i den humane retning efter 70’ernes og 80’ernes ydmygelser i festens navn, hvor den gifteklare måtte underlægge sig hvad såkaldte venner kunne finde på, måske bedst fremstillet af “De Nattergale”.

Nå, men det var op af næste formiddag før vi kom hjem
Folmers mor ha’d fundet hans bryllupstøj frem
Han var lidt sløj, så vi fyldt’ ham op med Panodil
Og kjor’e ham hen I æ’ kirk’ og sagde: “Folmer, smil!”
Så sad vi I æ’ kirk’ og grined’ æ’ røv I laser
Da Folmer han blev giwt I alle si’ bandager
Han ha’d mistet en par tænder og var blevet en smule halt
Men a tror nok han syntes det var sjov
– Når alt kommer til alt

Tilsvarende kan nævnes engelske Martin Clunes (Når mænd er værst – Doc Martin), der i ‘Staggered’ (1994) vågnede op efter sin polterabend, uden en trævl på kroppen og på en skotsk ø, på sin bryllupsdag.
På amerikansk går det også helt galt i ‘Very Bad Things’ (1998). Christian Slater og Cameron Diaz viser konsekvenserne efter en polterabend der må siges at gå over gevind.

Polterabend har ligesom fundet sin rette form i dag. Det er en fest for vennerne, der udmærket kan have specielt improviseret indhold, men på dansk så hygger vi os. Det kan være med elastikspring, paintball, go-cart, rollespil eller måske en mavedanser for drengene. Pigerne kan finde tilsvarende underholdning, hvor mavedanseren for eksempel er dem selv, eller de vil forkæles med håndlæsning eller personlig pleje eller måske indspille en cd til evigt minde.De onde kræfter har altid haft særlig god mulighed for at udøve deres magt, når mennesket er i en overgangsfase. Overgangen til ægteskab er den største ændring der findes i menneskets liv, og derfor sættes der kraftigt ind der. Vil man sikre sig, kræves der stor agtpågivenhed.
Den bedste form for beskyttelse er ved hjælp af larm og ballade, som holder underverdenens onde væsener borte.