Polterabend

Polterabend
Hans / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

De store venne- og venindefester

Polterabend har siden skikken kom på banen i 1800 tallet, været et lystigt gilde for gommen og hans venner. At der blev drukket er ikke særlig specielt, for der er altid blevet drukket når der er gilde. Det der adskiller dette drikkegilde fra andre var ‘det muntre køkken’ – der blev larmet en del (tysk: poltern=larme) for at skræmme underverdenen bort. Det gjorde man blandt andet ved at knuse lerpotter og tallerkener på parrets kommende hjem.

Skikken går langt tilbage

Skikken at fejre/sikre overgangen til samlivet går dog endnu længere tilbage. Siden 1500-tallet har der været afholdt svend- og møkvæld i norden (uddrikningslag – udtagsgilde).


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM POLTERABEND:
Polterabend med mor
Spørgsmål: Er det normalt at have brudens mor med til polterabend?
Hvem planlægger polterabend?
Spørgsmål: Hvem planlægger og arrangerer polterabend ifølge Emma Gad?

Polterabend har siden udviklet sig.
Fra udelukkende at bestå af druk og ligne en udsvævende avanceret gymnasiefest, er polterabend i dag et begreb der indeholder hele paletten af festligheder.
Det er i dag en hel industri med oplevelser.

Eksempel på hvor vildt det kan gøres

Moderne festindustri

Den geniale udvikling for denne festindustri er, at det er lykkedes dem at flytte festen frem til et ikke specificeret tidspunkt før brylluppet – samtidig med at et gilde for gommen, i dag også har fået de kommende brude på banen med en festlig tøseaften i byen.

Udviklingen må også siges at være gået mere i den humane retning efter 70’ernes og 80’ernes ydmygelser i festens navn, hvor den gifteklare måtte underlægge sig hvad såkaldte venner kunne finde på. Måske bedst fremstillet i Folmers polterabend af “De Nattergale”.

Nå, men det var op af næste formiddag før vi kom hjem
Folmers mor ha’d fundet hans bryllupstøj frem
Han var lidt sløj, så vi fyldt’ ham op med Panodil
Og kjor’e ham hen I æ’ kirk’ og sagde: “Folmer, smil!”
Så sad vi I æ’ kirk’ og grined’ æ’ røv I laser
Da Folmer han blev giwt I alle si’ bandager
Han ha’d mistet en par tænder og var blevet en smule halt
Men a tror nok han syntes det var sjov
– Når alt kommer til alt

Polterabend
Polterabend

Film omkring polterabend

The Hangover (2009) er et godt eksempel på at det kan gå galt til, men der er ingen polterabend der overgår Very Bad Things (1998). Christian Slater og Cameron Diaz viser konsekvenserne efter en polterabend der må siges at gå over gevind.
Der kan også nævnes engelske Martin Clunes (Når mænd er værst – Doc Martin), der i Staggered (1994) vågnede op efter sin polterabend, uden en trævl på kroppen og på en næsten øde ø, på sin bryllupsdag.

Polterabend har ligesom fundet sin rette form i dag.
Det er en fest for vennerne, der udmærket kan have specielt improviseret indhold, men på dansk så hygger vi os. Det kan være med elastikspring, paintball, go-cart, rollespil eller måske en mavedanser for drengene. Pigerne kan finde tilsvarende underholdning, hvor mavedanseren for eksempel er dem selv, eller de vil forkæles med håndlæsning eller personlig pleje eller måske se en ‘betjent’ strippe.

Forsvar mod de onde kræfter

De onde kræfter har altid haft særlig god mulighed for at udøve deres magt, når mennesket er i en overgangsfase. Overgangen til ægteskab er den største ændring der findes i menneskets liv, og derfor sættes der kraftigt ind der. Vil man sikre sig, kræves der stor agtpågivenhed.


INSPIRATION: Her er Funguides side med forslag til aktiviteter til polterabend.


Den bedste form for beskyttelse er ved hjælp af larm og ballade, som holder underverdenens onde væsener borte.