Giv en stjerne
nåhhlalaOKGODSUPER

Kobberbryllup

By Benedetto Pistrucci (Italy, 1784-1855) - Public Domain, Wikkimedia Commons.

Ung og stabil –

Efter det store bryllup, bliver de efterfølgende bryllupsdage fejret under mere private former.
Men der kommer 3 store bryllupsfester der skiller sig ud og ofte bliver fejret med maner.

Kobberbryllup er det første – og det mindst formelle. Kobberbryllup er en dansk skik der stammer fra omkring år 1900, hvor det begyndte i København.
Det kendes nu i hele norden, men ellers har denne bryllupsdag ikke spredt sig.

Kobberbrylluppet bliver ofte fejret i den nærmest liggende week-end efter 12½ årsdagen, da der kan være mange praktiske forhindringer forbundet med en fest på ‘skæve’ ugedage.

Børnene står for opsætning af æresport sammen med familien og forældrenes naboer og venner. Det foregår når det er blevet mørkt så man kan bilde sig ind at parret ikke opdager det.

De nyder efter opsætningen den øl og vand det ‘intetanende’ bryllupspar har sat ud – (Den høres nu også om par der lige inviterer bygningskonstruktørerne til en lille hurtig genstand).
Måske er der ingen børn eller de bor længere væk, hvorefter anden familie, venner og naboer står for projektet – ligesom børnenes indsats kan være begrænset ved kobberbryllup på grund af alderen.

Æresporte til kobberbryllup er mere frit konstrueret og i stedet for blomster pyntet med frugter og grøntsager.
Særegent er æresportens halve størrelse; delt på langs eller på tværs (så man skal bukke sig).
Find datoen for kobberbryllup


Se også i Festleksikon om kobberbryllup.
Og dagen begynder med en morgensang

 17 kommentarer

 1. Hej Min forældre har kobberbryllup, det er noget med at man sætter en annonce i avisen, og byder venner og familie på morgen sang og kaffe. MEN hvad skriver man i annoncen??

  • Det må nok siges at der ikke er noget fast omkring annoncering. I perioder har det været moderne i uge-aviserne at indkalde, lykønske eller skrive man ikke var hjemme mv., men det er vist længe siden.
   Lokalt lever mange traditioner imidlertid deres eget liv – så ved dette spørgsmål vil jeg spørge: Har kobberparret ældre søskende (eller venner) så spørg dem.

 2. Hejsa – jeg håber på lidt hjælp.
  Vi har kobberbryllup søndag den 3/6 og vil invitere hele flokken til fest den 2/6. Hvordan med det dersens morgenbord / natbord (vi bor i midtjylland, men jeg har ikke været til kobberbryllup hos nogen herovre før).
  Kan vi risikere at der står nogle midt om natten efter at vi har haft fest hele dagen ???
  Håber på svar fra nogle af jer garvede kobberbrude og gomme 🙂

 3. Kære alle i og omkring et kobberbryllup,
  Jeg er i gang med en artikel om skikke omkring bl a. kobberbryllup og kan se, at der åbenbart har udviklet sig (for mig i hvert fald) ny tradition om natsang i stedet for morgensang. Er der nogen i dette forum, som vil fortælle lidt mere om det til en artikel i Jyllands-Posten? Enten fordi I er i gang med at planlægge eget eller venners kobberbryllup eller har erfaringer fra tidligere. Jeg kan kontaktes på fall@jp.dk eller 33 30 81 42. Glæder mig til at høre nyt, vh Hanne Fall, journalist på JP

  • Det er absolut iķke nyt med vækning kl 0030 med grydelåg og ssng her i midt Jylland er det blevet brugt i over 30 år gæsterne har medbragt alt til kaffen

 4. Jeg har godt nok aldrig hørt, at kobberbryllupsparret skal stå klar med alverden, det er dog korrekt, at man plejer at sætte øl og vand ud til evt. æresport opsættere.
  De fleste kobberbryllup par har vel heller ikke “store” børn – selv vil mine børn være 7, 5, 2 og 0, når den tid kommer, tænker ikke, at de står for noget…
  Morgensang forbinder jeg nu også mere med sølvbryllup, men der kan selvfølgelig være regionale forskelle.

 5. hej

  vi har kobberbryllup mandag den 24 april og overvejer stærkt og fejre det med en fest lørdagen før da vores søn skal på studie tur om mandagen på vores dag

  ville det være meget forkert??

  inviter man folk ??
  eller
  åbenthus??

 6. Vi har kobberbryllup den 24 og er meget i tvivl om hvordan vi ville fejre det …

  Vi overvejer lørdagen før da vores søn tager på studie tur om mandagen på vores dag

  Ville det være helt forkert? ?

 7. Vi bor i midt Jylland der synger man natsang ikke morgensang. Netop fordi det er kobberbryllup og det er 12 1/2 år så synger vi kl 00.30. Super hyggelig

  • Skal stå for et sangark til en sådan aftensang. Og så tænkte jeg om jeg må spørge dig om hvilke sange I sang? Mvh Karen-Marie

   • Hej
    Fik du et svar på dit spørgsmål ang sangvalg ved aftensang til kobberbryllup? Jeg står nemlig i samme situation som dig og synes ikke jeg kan google det når der synges om aftenen…

    • Hej
     Jeg bor også i Midtjylland og har været vandt til her i familien at man vækker dem om natten med gryder og grydeskeer og gerne til sangen fra Kim Larsen, der starter med “vi er dem de andre ikke må leje med” vi synger ikke den bliver bare spillet.
     Æresporten er selvfølgelig halv, så de skal bukke sig under den, og så har gæsterne selv boller eller rundstykker, kaffe m.m. med.
     Det hele foregår på den dag de har kobberbryllup. Altså hvis det er d. 1/1 så er det kl. 00.30 d. 1/1

Har du en kommentar?


Navn:
 E-mail: