4. og 5. maj – Danmarks befrielse

4. og 5. maj – Danmarks befrielse
Montgomery der oplyste den gode nyhed.

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Danmark frit

I dette øjeblik meddeles det…at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig. Johannes G. Sørensen i BBC, kl. 20.36 4. maj 1945.

Den officielle kapitulation foregik 5. maj 1945 kl. 8.00.
Samtidig blev sagen også taget i egen hånd flere steder. Ud over stikkerlikvideringer var der mange usympatiske tiltag overfor de piger der havde været kærester med tyskere. Mange blev klippet skaldede og drevet rundt i byen.
Efterfølgende var der flere kampe mellem tyskere og modstandsbevægelsen og der var mange tab af liv.

Enkelte steder trak overgivelsen lidt ud. Det var ikke kun på Bornholm hvor overgivelsen 9. maj grænsede til en ny besættelse. Også ved Heberskov (Mariager Fjord) skulle man frem til den 10. maj.
17. maj kl. 17.00 fandt den sidste tyske overgivelse sted i Hals (Vensyssel). Se artikel om Hals.

2. verdenskrig sluttede for danskerne og lige siden er vi konstant på denne dato blevet fyldt med historier om den store danske frihedskamp. Det har været som om krigen ikke måtte få lov til at slutte. Eller har der været en dårlig samvittighed der havde godt af at bliver overdynget med historier om en danske heroiske indsats? Var de fiskere der bragte jøder til Sverige modstandsfolk eller lykkejægere. Kan man bedømme ud fra lædderet i baglommen?

Bliver i dag næsten kun fejret i tv-genudsendelser, som så til gengæld bruger sendetid hvert år til at vise de samme klip med nye zoomeffekter.

Den tyske kapitulation blev også fejret på Bornholm, men den 7. maj var der absolut intet mere at fejre. Russerne begyndte deres egen ‘befrielse’ (da den tyske kommandant kun ville overgive sig til britter som der endnu ikke var kommet nogen af!) ved massivt at bombe Rønne og Neksø. Det resulterede i en overtagelse af kommandoen på øen den 9. maj.
At der ‘gik politik’ i Bornholm, kostede 11 måneder ekstra før friheden til egen skæbne kunne genetableres.

Endnu længere gik der imidlertid før begærligheden måtte kapitulere. Krigens lovløshed, med sortbørshandel og et korrupt politi, var et vedvarende problem i flere år. Først omkring 1950 blev der aktivt reageret på ‘Edderkoppe-banden’ der havde styret handel med rationeringskort og al anden tilgængelig kriminalitet. Med sig i faldet blev 50 korrupte betjente dømt.