10. november – Mortensaften

10. november – Mortensaften
Shy_Photographer / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Aftensmåltidet Mortensaften er gås

De fleste der håndhæver traditionen i dag, accepterer at den store gås ikke egner sig til en dansk familiemiddag, men tager med tak imod andesteg i stedet.

Navnets oprindelse

Morten Bisp er det danske navn på den hellige Sankt Martin af Tours.
Han adskiller sig blandt andet ved at være den første som blev ophøjet til helgen, uden at være martyr.
Han døde nemlig på en missionsrejse i år 397, omkring 80 år gammel.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM FEST:
Æresport til bryllup
Spørgsmål: Hvornår sættes æresporten op? Hvem laver den til hjemmet og hvem laver den til der hvor festen holdes?
Særforplejning
Spørgsmål: Jeg er vegetar – skal jeg fortælle det til toastmaster eller gavekoordinator – eller til brudeparret selv, når vi takker ja til invitationen? Der står desværre ikke info i kortet. Henvender jeg mig til gavekoordinatoren for at modtage en …

Særforplejning Read More »



Legenden om Sankt Martin

Der findes mange legender om Sankt Martin men den mest kendte vedrører dagens dyr, gåsen.

Da Martin skulle have overdraget biskopembedet, skjulte han sig, da han ikke var interesseret deri. Han gemte sig imidlertid i gåsestien, og gæssene her begyndte at gække så voldsomt at han blev opdaget – og ikke slap for at blive biskop.
Men det gav ham så samtidig værdighed til at dekretere at dagens ret den 11. november skulle være gås.
Som så mange helligdage holdes de fra solnedgang aftenen før, og det er således den 10. vi spiser gåsen/anden.