Sammenskudsgilde

Blev I klogere af at læse i vores leksikon?



Fest hvor alle tager noget med til den fælles spisning.
Hvad der skal/kan medbringes kan være individuelt udvalgt af værten og følge invitationen, eller der kan være en liste gæsterne kan vælge ud fra.
I sommertiden når der er grilltid, er det nærliggende at lade gæsterne tage kød med, som så kan være alt fra grillpølser til tykstegsfilet, mens værten serverer kartoffelsalat og øl.

Mest almindeligt er nok at bede folk tage deres egne drikkevarer med, eller sige at hvis de skal have andet end øl skal de selv sørge for den del.

I sin grundbetydning er kalas et tidligere anvendt ord for et sammenskudsgilde.
Latin: Callatio = sammenskud af bidrag.

På dansk er også brugt ordet “føring”, som betegnelse for det der blev taget med til bryllup – eller rettere; blev sendt i forvejen.
Ikke blot mad- og drikkevarer, men også alt tilbehør som borde, stole og service; samt piger og karle.
“Dagligliv i Norden i det sekstende aarhundrede” beskriver også de store bryllupper hvor hjælperne begynde forberedelserne mandag for fredagsbryllup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *