Pebersvend


Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

Der er altid en grund til at holde en fest

Den første gang en fødselsdag begynder at blive virkelig rund, og samtidig fortæller at nu har man besteget bjerget og der er kun en vej nu, ned ned ned på den anden side, er når man fylder 30.

En nyere opfindelse er som måske bekendt kanelsvend, for 25 år.
Det er også et skel mellem ungdomsliv og voksenliv, som i virkeligheden først og fremmest er betinget af ens egen familiesituation (gift, samboende, børn), og derfor er livets realiteter gået op for mange flere år før denne milepæl.

Peber i alle afskygninger til pebesvend

En tradition til den ugifte fødselar, er at give også gaver som peberkværne og alt andet der kan lede tanken på peber. Der kan også
kastes peber ud over vedkommende som herefter omtales som pebersvend.
Med ugift fødselar må nok præciseres: ungkarl. For der er mange i dag, der kan tituleres som ugift, men allerede har sambo og børn på deres 30 års dag. Her vil der nok være dug på fødselsdagsbordet.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM PEBER/KANEL:
Peber til fraskilt?
Spørgsmål: Hvordan er reglerne for hvorvidt man må give peber til en der fylder 30, hvis vedkommende er fraskilt?
Hvorfor kanel?
Spørgsmål: Hvorfor gives der kanel til en 25 års fødselsdag?

25 år skal ikke snydes for krydderier

Ved ungkarles 25 års dag kan fødselaren ‘fejres’ som kanelsvend.

Historisk omkring pebersvend

En pebersvend var tidligere (de rigtig gode gamle dage!) benævnelsen for en bestyrer for købmændenes handelsfirma. Der have peber som en vigtig vare. Det kunne også betyde diverse kræmmere der rejste meget. Arbejdet var så krævende at det hovedsageligt blev tildelt ugifte mænd.
Senere er det gået ind i sproget som en ældre! ugift person (-svend).

Den ofte mødte udlægning, placerer pebersvenden som bestyrer i de hanseatiske handelshuse. Imidlertid mener Johannes Steenstrup i Historisk Tidsskrift (1909-1910), at anvendelsen af ordet i betydningen ‘en ugift mand’ først forekommer i det 17. eller 18. århundrede, hvor Hanseaterne havde mistet deres tidligere betydning.
Artiklen fra Historisk tidsskrift kan læses på tidsskrift.dk.


Den kvindelige pendant til en pebersvend, er naturligvis en pebermø.

Ligesom pigerne i begyndelsen af 1980’erne ’tiltuskede’ sig samme rettigheder som mænd til den sidste store tur alene i byen før brylluppet, polterabend, er den anden bastion, fejring af den 30 årige pebersvend, også blevet til en fest for den unge pebermø.

Noget af det værste for en kvinde tidligere i vor kultur, var at ende som pebermø, gammeljomfru, d.v.s. aldrig at have været gift.
I dag er den overvejende del af ugifte piger, både de der bliver 30 og de der forbliver ugifte (enlige) måske resten af livet, blot ‘tekniske’ pebermøer. Det er ikke en mangel på mænd der fastholder dem ugifte, men et konkret valg, som kan have mange årsager der hører indenfor tid- og kulturudvikling.

INSPIRATION: Herunder har vi samlet et par YouTube-videoer, der viser hvordan en pebersvend kan fejres.