Giv en stjerne
nåhhlalaOKGODSUPER

Kobberbryllup

By Benedetto Pistrucci (Italy, 1784-1855) - Public Domain, Wikkimedia Commons.

Efter 12,5 års ægteskab bliver der i Danmark fejret kobberbryllup. Det er den første af en række fester med grundlag i åremålet for brylluppet.

Den almindelige liste for ægteskaber der bliver fejret med hele familien ser således ud:

12,5 år: Kobberbryllup.
25 år: Sølvbryllup.
50 år: Guldbryllup.
75 år: Atombryllup – Kronjuvelbryllup

Kobberbryllup er en dansk skik der stammer fra omkring år 1900, hvor det begyndte i København.
Det kendes nu i hele norden, men ellers har denne bryllupsdag ikke spredt sig.

Venner og bekendte står for opsætning af en æresport.
Den sættes ofte op aftenen før, men mange æresporte kan udmærket opsættes ved morgensangen.Modsat de efterfølgende æresporte, er kobberbrylluppets noget mere frit konstrueret og kan i stedet for blomster (og gran) være pyntet med frugter og grøntsager, eller hvor langt fantasien nu går.
Desuden er æresporten af halv størrelse, delt på langs eller på tværs (så man skal bukke sig).

Morgensang er klokken syv. Den traditionelle morgenmusik indeholder ‘musikalsk indslag’ med grydelågsrabalder – men morgenmusikere ses også ofte på denne morgen.

Er man i tvivl om situationen for uanmeldte gæster, kan man roligt dukke op, hvis man bare har hørt at parret forventer uanmeldte gæster.
Efter morgenkaffe kan der resten af formiddagen være åbent hus.

  
  3 kommentarer

  1. hej jeg vil høre.min bror og svigerinde har kobberbryllup men har valgt og holde festen en lørdag før dagen er om tirsdagen, kan man sætte en halv port op ved lokalet, eller er det utaditionel. Skal siges de ikke så tradiontel men jeg synes det ku være sjovt.. i hvertfald med en skjold med dato og deres navn så de har noget fra festen, så kunne man måske sætte det over inde i lokalet

  2. Hvornår kommer man ud i døren ved et kobberbryllup??? Og giver man hinanden en morgengave?

    • Det er typisk kl. 7. Det er slet ikke usædvanligt med en morgengave (som jå så mere er i betydningen af en ‘almindelig’ gave) – men jeg vil ikke mene det er slået igennem som en ‘standardtradition’ – så på det punkt er der frit valg.

Har du en kommentar?


Navn:
 E-mail: