Bordherre

Den nordiske placering.

Herren har sin borddame på højre side.

Det kan være bestemt fra værtens side;
Så får man ved ankomsten et tilbordskort med navnet på aftenens borddame.
Der kan også være en plan over festlokalet hvor man kan identificere sin borddame.
Der er også den mulighed at man først kender borddamens identitet når man et gået til bords, og ser bordkortet (eller kvinden) til højre for en selv.

Valget af borddame kan også være underlagt forskellige procedurer (lege!) hvorunder man mere eller mindre muntert finder frem til borddamen ved at vælge, vinde, gætte eller trækker et navn op af en hat.

Når værten byder til bords, finder bordherren sin borddame og byder hende sin højre arm, hvorefter de følges til deres pladser.
Har man ikke fået tildelt en borddame på forhånd, cirkulerer man ind til bordet og finder sin plads ud fra borkortene, og finder aftenens borddame placeret til højre.

Bordherren sørger for sin bordame, hvilket blandt andet betyder at hjælpe med at skubbe stolen ind når hun sætter sig. Efter at have sat sig fjernes borddamens bordkort fra glasset.
Bordherren sørger for vin til borddamen og sørger i øvrigt altid for at drikke når hun drikker, så hun aldrig drikker alene.Når der skåles, er det først med borddamen, derefter damen til den anden side og sidst men ikke mindst bordparret med ens ægtefælle.

Efter middagen hjælpes borddamen til kaffebordet. Skal der herefter danses tilfalder den første dans borddamen, og herefter er de almene forpligtelser for en bordherre gennemført og der kan herefter cirkuleres frit.

Borddamen er i Skandinavien placeret til højre – modsat resten af Europa.