dinnerparty
Etikettehåndbogen

Hvem skal med

Vi nordboere åbner dørene til vore hjem på vid gab Den nordiske gæstfrihed er berømt viden om. medens man i mange lande, fx Frankrig, sjældent inviterer fremmede hjem til sig, men helst afgør en repræsentationsforpligtelse […]

dress
Etikettehåndbogen

Valg af tøj og menu

Når indbydelserne og, for de indbudtes vedkommende, svarene på dem er i orden, kommer for alle, der skal deltage i selskabet, turen til tøjspørgsmålet, som det er vigtigt at få klaret i god tid. Tøjet […]

velkommen
Etikettehåndbogen

Gæsternes ankomst

Ankomst præcis på klokkeslæt; højst 10-15 minutters forsinkelse Gæsterne må ikke komme før det på indbydelsen angivne tidspunkt, med mindre de er tilrejsende og har aftalt det i forvejen med husets frue. De skal — […]

champagne
Etikettehåndbogen

Gave og cocktail

Aflevering af blomster og gaver Er de gæst for første gang i et hjem, er det opmærksomt samme eftermiddag at lade sende eller personlig at medbringe nogle blomster til husets frue. Disse blomster afleveres i […]

tilbords
Etikettehåndbogen

Gå til bords

Når køkkenet er klar med maden, hvilket bør være tilfældet senest et kvarter efter det klokkeslæt, hvortil gæsterne er indbudt, siger betjeningen værsgo’ til husets frue, der beordrer dørene til spisestuen åbnet, og værten opfordrer […]

samtale
Etikettehåndbogen

Konversation

Det er en gammel regel, at det er herren, der indleder en konversation, og damen, der vedligeholder den. Selv om en herres konversationspligt i første række gælder hans egen borddame, må han ikke glemme damen […]

rygning
Etikettehåndbogen

Værterne ved bordet

Et lille uheld og tobaksrygning Værtinden og værten bør ikke med et ord nævne besværet, der er gået forud for selskabet, lige så lidt som maden eller priser af nogen art vedrørende denne. Derimod kan […]

kaffe
Etikettehåndbogen

Velbekomme

Og der er kaffe inde i stuen I god tid inden bordet forlades, giver husets frue betjeningen tegn til, at lyset i stuerne skal tændes, og kaffen m.m. gøres klar til at blive båret ind. […]

dancing
Etikettehåndbogen

Dans og musik

Dans Skal der danses, byder en herre sin borddame op til første dans, »borddansen«, og danser derefter så vidt muligt med samtlige øvrige dansende damer, naturligvis først og fremmest med værtinden. Efter endt dans følger […]

natmad
Etikettehåndbogen

Natmad og opbrud

En passende tid forinden gæsterne skal gå, serveres eventuelt dessert med et glas hedvin til, te med snitter og bagværk, smørrebrød el. lign. Gæster, der skal tidligt med toget, får om fornødent deres te m.v. […]