24. december – Juleaftensdag

24. december – Juleaftensdag
mariya_m / Pixabay

Har denne tekst hjulpet dig, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

I løbet af de sidste år er den 24. blevet en fridag for langt de fleste, og dagen kan således bruges i ro og mag til at forberede transport til familiens samlingssted til den fælles julefest.
Det er så godt som kun tankstationer der har åbent den 24., men de har til gengæld lært at tage rollen på sig som sidste chance indkøbssted. Før denne liberalisering, som har skabt et minimarked ved hver tank, var der stormagasiner der (i stædighed og i misforstået konkurrencehensyn) i 1970′erne holdt åbent til kl. 16.00 på denne dag.


LÆR AF ANDRES SPØRGSMÅL OM JUL:
Hvornår skal invitationerne ud?
Spørgsmål: Hvor tidlig skal man sende invitationer ud til sølvbryllup? Når det er i juli måned, lige midt i ferieperioden, skal der så mere tid til?
God jul
Spørgsmål: Hvornår hedder det glædelig jul og hvornår siger man god jul?

Mildt vejr til de rejsende

Den store trafik der er på denne dag, kan glæde sig over at vejret som regel er mildt og overskyet. Af fordrejningsmæssige inaktive hukommelser, bliver der ofte fremdraget historier om fortidens mange hvide juleaftener. Den globale opvarmning kan også få et par ord med på vejen. Imidlertid siger statistikken at chancen for en landsdækkende hvid jul kun er 7% (syv!) ifølge DMI.

Den store julemiddag

Aftenen sammen med familien begynder med den store julemiddag, der kan have en familiemæssig traditionel sammensætning.
De fleste borde er dækket med flæskesteg eller/og and – eller kalkun. Dertil hvide og brunede kartofler og tilbehør som rødkål.
Desserten er ris alamande, hvori der er en hel smuttet mandel. Den person der får mandelen får en mandelgave. En udbredt sport er at den heldige person forsøger at skjule mandelen i munden, men de andre tager en portion ris alamande mere.

Julesange og dans

Efter maden er spist, bordet ryddet og opvasken klaret er det tid til at synge julesange og gå rund om juletræet.
Også her er der forskellige traditioner. Lige fra de der synger mange og lange sange, til de der vælger enkelte sange hvor der synges de tre første og det sidste vers.

Gaveuddeling

Herefter kommer det tidspunkt børnene (store og små!) har ventet på: gaveuddelingen.
Dette foregår også efter familiens traditionelle metode. Det kan være en deler alle pakkerne ud og der bliver pakket ud ind fra en kant. En anden tradition er at én får en pakke som pakkes ud, og vælger derefter hvilken pakke der skal deles ud.

Resten af aftenen foregår i rolig afslappet atmosfære. Børn der leger med nyt legetøj og alle der spiser slik og nødder.

Det religiøse islæt er ikke tydeligt

At det er fødselsdagen for Jesus der fejres med julen (i Danmark den 24.), kan være temmelig svær at få øje på under de mange forberedelser der går forud.
Men når selve dagen oprinder kommer det kraftigste religiøse indput i Danmark. Kirkegudstjenesterne er med så stort et fremmøde at mange kirker holder flere gudstjenester for at give plads for alle.