#7715
Festbogen
Keymaster

Med hensyn til hvad ‘man må’, så bestemmer præsten under hvilke rammer der kan festes i Guds (og folkets) hus. Der har været beretninger om bryllupper, hvor gæster (uden aftale) har placeret en hestesko på kirkegulvet. Det er noget af en misforståelse af frihedsbegrebet. Det er muligt at blive gift borgerligt med en så godt som total frihed med hensyn til tid og sted og form. De der vælger kirke ligger ‘under’ for nogle skrevne og uskrevne regler og traditioner. Det fjerner ikke friheden på nogen måde for det ligger inden i det frie valg man tog forinden.
Derfor må der være en der lægger kirkens niveau, og man må vel sige at præsten er valgt/ansat til dette.
Der sker selvfølgelig en udvikling hele tiden, og nogle præster er mere konservative end andre. Det kunne ses for nyligt da der kunne læses i dagdspressen om præster, der ikke tillod Kim Larsen (og Gasolin)s: ‘Om lidt er vi borte’, at blive sunget til begravelser.

Hesteskoen er (også) et symbol for fandes fodspor, så det kan vel give en forståelse for denne præstelige kommentar: “… der er selvfølgelig ingen præster der slipper for at blive irriterede, når bryllupsparret for eksempel smider en hestesko i midtergangen.”

Måske kan præsten (hvis ikke hesteskoen må ligge på selve kirkegulvet) gå med til at placere en hestesko i våbenhuset, eller lige udenfor.

Kan der ikke skabes enighed om denne bryllupsdetalje, så lad det dog ikke blive til et problem, men placer hesteskoen i forbindelse med den efterfølgende fest. Hvad enten brudeparret går først eller sidst til bords, kan hesteskoen være placeret så gommen kan samle den op.