Digitale vielser åbner for selvbetjening

Med en tablet og internetforbindelse kan I snart blive gift helt efter egne ønsker.

Digitalprojekt til digitale vielser går ind i sidste fase.

Arbejdsgruppen i digitaliseringsstyrelsen indstiller nu til at lade vielser foregå på nettet ved hjælp af Nem-ID og e-boks. Det vil give besparelser på kommunalbudgetterne af et ikke ubetydeligt beløb.

Det skal være muligt at foretage selve vielsen hjemmefra på ægteskabsstyrelsens hjemmeside. “Vi har jo alle informationer i forvejen”, siger departementschefen i styrelsen, “og når det vordende brudepar logger ind med deres Nem-ID er det lige så sikkert som de selv møder op, og der er jo ingen grund til hverken at trække tiden ud, eller unødigt bruge kommunale resourcer”.
Med det rette udstyr, kan vielsesattesten såmænd blive leveret i begge parters e-boks få minutter efter Nem-ID er aktiveret og bryllupsgebyret er blevet afsendt.

Desværre har der været en ikke uventet modstand fra nogle biskopper, der ikke mener at deres ceremoni kan undværes når både Gud og verdslighed skal tilgodeses.
Det er ellers blevet tilbudt kirken, at de kan få deres egen kirkeportal, hvor præsterne kan gennemføre den digitale vielse lige efter de har afsluttet den kirkelige handling.Det ser derfor i øjeblikket ud til at der vil komme en digital og en kirkelig vielse – i hver tilfælde i begyndelsen. Men som den ansvarlige embedsmand siger udenfor referat i en henkastet udtalelse: “Det er jo ikke anderledes end i dag, hvor vi har både borgerlige og kirkelige vielser. Måske kan vi arbejde hen mod forskellige gebyrer. Det plejer at få folk til at rette ind til det laveste – uanset gejstlighed og rangklasse”.

Der arbejdes på et tilsvarende projekt til skilsmisser, men her mærkes en kraftigere modstand fra ægteskabsrådgivere og advokater der foretrækker en lang og dybdegående behandling og gennemgang af fordelingen af de økonomiske midler i et ægteskabet. “Vi har stor erfaring i hvor mange advokattimer en skilsmissesag skal vare, så både klienter og advokater kan komme videre på bedste måde”, står der i advokatrådets kommentar til det udvidede skilsmisseprojekt.
Advokatsamfundet mødte ikke op til dagens forhandlinger 1. april. Styrelsen ser det som en lille demonstration af deres modstand, men forventer alligevel de vil medvirke i de kommende møder.