Kirke eller borgerlig

Kirke eller borgerlig
jatocreate / Pixabay

Har denne tekst gjort jeres forberedelser lettere, så vurdér den gerne!

Printet fra festbogen.dk - tekster om forberedelse af alle fester!

To måder til at gennemføre en handling

Hvorvidt et par bliver gift borgerligt, eller i religiøst regi i folkekirken eller anden religiøs ceremoni, eventuelt efter forudgående borgerlig vielse, er ægteskabet af præcis samme gyldighed resten af livet. Bryllupsdage og fester der følger efter er ens, uanset hvor det første (juridiske) ja blev udtalt.

Bryllupsdagens forløb, oplevelse og intensitet, vil naturligvis blive videreført i alle gæsternes minder som for eftertiden spejler den store dag. Af disse er kirkehandlingen, eller borgmesterens korte ceremoni, naturligvis en sekvens – men et bryllup består af mange. Bryllupsfesten består af utallige traditionelle indslag der til- eller fravælges; således vil ethvert bryllup blive unikt.
Du kan helt sikre dig at det virkelig bliver dit bryllup som huskes af familie og venner.


Hvor bliver man gift i dagens danmark?

Efter at bryllup i almindelighed – måske kirkebryllup i særdeleshed – havde været nedprioriteret siden de glade tresseres sløvhed frem til fattigfirsernes ligegyldighed, har der i det nye årtusinde været en stadig stigende interesse for bryllup. Ikke bare bryllup med en juridisk eller kirkelig godkendelse af forholdet, men et bryllup som også er en uforglemmelig oplevelse for både brudepar og gæster.

Efter de første næsten ekstatiske promoveringer gennem kolosale bryllupsfester i det nye årtusinde havde pustet sig op sammen med bolig- og finansboble, mistede de pusten og var på vej til mere moderate tilstande. Men de gode tider er vendt tilbage.

Hvor bliver man gift når prinsessedrømmen skal leves helt ud, med alt hvad der hører sig til. Smuk ceremoni, stor brudekjole, limousine, bryllupsfotograf og underholdning. Foruden en bryllupsmiddag der også i sig selv er en romantisk ramme der forbliver længe i både brudepar som gæsters hukommelse.

Der er heldigvis et stort frit valg til de borgerlige vielser, mens de kirkelige naturligvis kan have krav om tilhørsforhold for gom eller brud til kirken.


Hvor bliver man gift Kirkeligt?

1. Den danske Folkekirke.
2. De anerkendte trossamfund.
En række kristne kirker samt mosaisk trossamfund, der har ret til at forrette vielser.
3. Godkendte trossamfund.
De fleste er kristne men der indgår også muslimske, buddhistiske, jødiske og hinduistiske trossamfund. Her kan individuelle præster have godkendelse til at forrette vielser.

4. Ikke godkendte trossamfund eller deres præster, kan foretage vielser som en ekstra handling efter at brudeparret har fået en (juridisk) borgerlig vielse.


Hvor bliver man gift Borgerligt?

1. På rådhuset.
2. Kommunalt anbefalet vielsessted.
3. Kommunalt accepteret vielsessted.
4. Kommunalt accepteret giftefoged fra anden kommune.


Hvor bliver man gift Humanistisk?

Humanistisk Samfund har ceremonier til de der ikke ønsker kirkelig indblanding i deres personlige forhold. Andre foretrækker en ceremoni der er mere indholdsrig end de sædvanlige kommunale vielser. Her kommer Humanistisk Samfund ind.

For den juridiske del af vielsen skal den kommunale sektor indover, dvs der skal foretages en borgerlig vielse før den Humanistiske ceremoni.
Ved det perfekte sammenspil, vil den kommunale giftefoged foretage den borgerlige vielse på stedet, hvorefter det Humanistiske vielsesritual overtager scenen efter brudeparrets ønsker.
Her er mere information om Humanistisk Bryllup


Liste over godkendte og anerkendte trossamfund i Danmark.

Det er forskelligt fra kommune til kommune hvorledes de borgelige vielser helt præcis foregår.
Der er steder, mest de mindre kommunen, hvor det er borgmesteren selv, der foretager de fleste vielser.

Det kan foregå alle hverdage – men kommunerne har som regel afsat nogle dage de foretrækker.
De nødvendige bryllupsvidner kan kommunen også stille til rådighed på de fleste arbejdsdage.
De fleste borgerlige bryllupper foregår på rådhuset (rådhusbryllup), men kommunen bestemmer selv om den vil medvirke på andre lokationer eller om de tillader en anden giftefoged indernfor kommunegrænsen.
Til gengæld bestemmer parret selv i hvilken kommune de ønsker at blive borgerlig viet.