Festbogen > Andre fester > Kandidatfest og svendegilde
Giv en stjerne
1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner

Kandidatfest og svendegilde

Kandidatfest

At blive Kandidat vil sige at blive færdig med sin universitetsuddannelse og få godkent sit speciale.
Det er en pendant til håndværkerfagenes svendegilder når svendeprøven er blevet godkendt.
Der er ikke faste regler for hvordan en kandidatfest skal forløbe. Den kan blive fejret som en fødselsdag. Både som en af de store runde, eller som et lidt mere anonymt tal i rækken, alt efter økonomi og temperement.

Kadidaten vælger selv hvordan dagen skal fejres, og festen med familie og venner kan udmærket vente et par dage hvis det er mere praktisk.

Der kan også være en kandidatfest på universitetet, en fællesafslutning for instituttets kandidater. Det er helt op til de enkelte universiteter hvordan det skal arrangeres.
Derfor vil niveauet ofte være bestemt ud fra hvor mange kandidater der udklækkes det pågældende år det pågældende sted.

Svendegilde

Efter at have gennemført 3-4 år med hårdt skolearbejde og praktikperioder som arbejdspladsens tjenende ånd, med følelsen af at udføre fuldt forsvarligt svendearbejde til lærlingeløn (så langt tilbage man kan huske), er dagen endelig oprindet: Udlært.
Svendegildet, festen der efterfølges af fuld løn; – kan man tænke sig en skønnere årsag til fest?
Indenfor håndværksfagene er betegnelsen svend et udtryk for den udlærte håndværker der har afleveret og fået godkendt sit svendestykke.
Uanset hvilke andre ændringer de forskellige håndværkeruddannelser har gennemgået, er denne middelalderbetegnelse blevet fastholdt som symbol for den professionelle håndværker.
Svendegildet er en uformel og munter fest hvor svendebeviserne (der er ofte mange svende samlet i skole- eller firmaregi) bliver udleveret sammen med diverse udmærkelser.
Den officielle del med frokost eller kaffe er ofte med forældrene og senere fortsætter svendegildet ofte i privat regi.

Der er flere skikke forbundet med overrækkelsen af svendebrevene, og hvert fagområde har deres specielle skikke, til symbol for skiftet fra lærling til svend.

Den mest kendte benævnelse er nok tømrer/snedkerfaget, hvor ‘indvielsesriyualte’ kaldes for ‘behøvling’.

Vi er meget interesseret i at modtage beretninger om svendegilder indenfor alle faggrupper, som stadig bliver holdt i hævd – skriv gerne en kommentar.

1 Kommentar

Kom med din kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*